מכירים את זה, שפתאום מגיע הרגע שצריך לקנות ולהתקין בבת אחת המון גופי תאורה? מי חשב על זה בתחילת השיפוץ או בזמן קניית הדירה?
בכל פרוייקט, בין אם מדובר בבנייה, שיפוץ או הוםסטיילינג, חשוב להתייחס במלוא הרצינות לנושא התאורה. פעמים רבות, בשל חוסר תכנון נכון או בגלל מחסור בתקציב, הבית נשאר ללא גופי תאורה והעדות לכך הן נורות תלויות מהתקרה, "עצובות" כאלה….. (לא להתבייש זה קורה לכולנו…)
מסתבר שלתאורה יש משקל גדול והשפעה פסיכולוגית על מצב הרוח שלנו.
מהיום אפשר לבחור ולתכנן אחרת!
הכל מתחיל מתכנון נכון של החלל עצמו- העמדה של כל הבית. בהקשר זה חייבים לתכנן ולקבוע מראש היכן ימוקם שולחן פינת האוכל ואיפה בדיוק תהייה פינת הישיבה בסלון. צריך להחליט מה אנחנו מעוניינים להדגיש על ידי התאורה והאם יש צורך בתאורה שקועה בקיר או משתלשלת מהתקרה. לכל דבר יש להערך מבעוד מועד. כך, בתכנון נכון ויעיל יש לקחת בחשבון את כל האזורים בבית: מטבח, פינת אוכל, סלון, מבואת כניסה, מסדרון, חדרי רחצה, חדרי שינה, תאורת חוץ ותאורת גינה.
כיצד מומלץ להאיר את המטבח? זהו איזור שבו מבשלים ובמקרים רבים גם מארחים. חשובה כאן במיוחד תאורה טובה וחזקה.
ניתן להשיג זאת באמצעות:
*תאורת תקרה (גוף מלבני, מרובע או עגול) המעניקה חוויה של אור כולל.
*מומלץ להשתמש בנורות T5 או PL – לשם פיזור אור אחיד והומוגני (עובדות על גז המפזר את האור). כך משיגים מקסימום אור ומינימום בזבוז של אנרגיה.
*ניתן גם לבחור בפסי תאורה שקועים או פס צבירה חיצוני (יש לבצע הכנה מראש בזמן השיפוץ/בניה).
*תאורה מעל אזור הישיבה (מעל אי) – מגדירה את אזור הפעילות. יש לוודא שהמנורות הנבחרות אינן מסנוורות – שלא תרגישו שאתם ב"חקירה"…..
*תאורה תחת "קלאפה" או מדף תכליתה להאיר את משטח העבודה. זו יכולה להיות תאורה של פס לד או מנורת פלורסנט צהוב (יש לוודא הימצאות של חשמל בגובה הקלאפה).
*תאורה בפנים הארונות והמגירות- תאורת LED המופעלת רק בפתיחה של הארונות או המגירות.
*תאורת אווירה מהקירות – "תכשיטים קטנים" שניתן להדליק בזמן שיושבים בסלון ובכל זאת מעוניינים באור פחות חזק במטבח.


כיצד מומלץ להאיר את הסלון? באזור זה יש צורך בתאורה נעימה, רכה ומזמינה. תאורה המתאימה לאירוח וגם לצפיה בטלויזיה.
*גוף תאורה צמוד תקרה מרכזי בסלון (מומלץ לחבר דימר לעמעם תאורה זו כשמעוניינים בפחות או ביותר אור) הדבר מעניק תחושה של גודל ומרחב.
*גופי תאורה לאווירה- צמודי קירות הנקראים UP Light (משתמשים בתקרה כריפלקטור של החלל), UP & Down- גופים המאירים כלפי מעלה וכלפי מטה, מנורות "תכשיט קטנות" הצמודות לקיר בסגנון וינטאג'.
*גופי תאורה שקועים (בתקרה או בקירות) או ספוטים חיצוניים שמטרתם להדגיש חפצים מסויימים – כגון פסל, עציץ או ספריה.
*ניתן לפזר מנורות עומדות ומנורות מונחות על שידות (בטח יצא לכם לראות כאלו בסדרה "בית הקלפים").




אז היכן ניתן להכניס קצת עניין?
תאורה מיוחדת תתקבל בברכה מעל אזור פינת האוכל. כאן יתאים גוף היורד מהתקרה. דווקא שם, מכיוון שהשולחן הוא מקובע (בדרך כלל) ולא מתרוצצים מתחתיו. מומלץ לבחור במנורת קנים שבה הקנים פונים כלפי מעלה או במנורה היורדת מהתקרה כשהנורות שלה הן חלביות ואינן מסנוורות.
פינת האוכל היא המיקום האידאלי לבחור בגוף תאורה מרשים ש"גונב את כל ההצגה"…..

לאלו מכם, שזכו בגינה או במרפסת נחמדה, מומלץ גם להתייחס לתכנון תאורה המדגישה את הגינה, את הצמחיה ואת איזור הישיבה בגינה. איך עושים זאת?
*תאורה צבעונית בין העציצים – מופנית כלפי מעלה – תדגיש את הצמחיה.
*תכנון מוקדם של רמקולים לגינה (אין כמו מוזיקה טובה עם תאורת אווירה….)
*תאורה מעל אזור הישיבה (אם יש פרגולה תמוקם מהתקרה או כתאורה צמודת קיר חיצוני של הבית).

לשידרוג איכות החיים בבית ולקבלת מראה אסתטי שלם מומלץ:
* לבחור בתאורה שניתן לחבר לה דימר (עמעם) ובכך לקבוע את עוצמת האור (לא לכל נורות הלד ניתן להוסיף דימר)
* לוודא שיש מתג הדלקה/כיבוי של האור בכניסה לחדר וגם ליד המיטה (הכי מבאס לקום במיוחד על מנת לכבות את האור….)
*לדאוג לתאורה שקועה למסדרון ולמדרגות- כזו שמסמנת את הדרך בשעות הלילה (יש לבצע הכנה בזמן הבניה/שיפוץ)
*תאורת לד לפנים הארונות בחדרי השינה והמסדרון ("התחשבות" זה שם המשחק – חבל להעיר את בן/בת הזוג על ידי הדלקה של האור המרכזי…. בסך הכל רצינו לבחור בגד או לקחת מגבת לחדר הרחצה…)
*להוסיף תאורה מהקירות "תכשיטים קטנים" להדגשה של הטלויזיה, התמונות, המסדרון וצידי המיטה לצידי המיטה – מנורות קריאה יפות המונחות על שידות או כגוף יורד מהתקרה (בסגנון מודרני)
*בחדרי הרחצה מומלץ לבחור בתאורה מחמיאה, אור חם צהוב (לא תאורה לבנה) מעל המראה או מהתקרה. כמו כן נחמד להוסיף גוף תאורה "תכשיט קטן" להשלמת המראה של החדר.
מנורות "תכשיטים קטנים" גם בחדרי הרחצה


לסיכום, בקשה קטנה מאיתנו, "הסיירת של עידה"– וותרו מראש על האור הלבן המדכא (כל מיני נורות ספירלה חסכוניות היוצאות מתוך גופי תאורה מיוחדים- שאינן מחמיאות להם) ותחשבו טוב כיצד להאיר בכיף עם הרבה יופי, את החיים בבית- זה אפשרי וגם חסכוני!